Tippek a lapos és feszes hasért Biankától

Egyik leggyakoribb cél a szép feszes és lapos has elérése. Mindenki odáig van érte, nem vitás: a kockás has esztétikus látvány férfiakon és nőkön egyaránt! A következő kulcsfontosságú pontokat figyelembe véve, TE is eredményesebb lehetsz! Vágjunk is bele!

Hasazás szempontjából fontos tudnunk, hogy hasfalunk számos izomból épül fel, ezen belül 4 részre oszlik:

1 – egyenes hasizom, ami az 5-7 bordánál ered, a szeméremcsonton tapad, 3 vízszintes inas és egy függőleges inas része van, ez adja a “kocka optikát”, ennek az izomnak van alsó és felső része is, amit lehet és kell is izoláltan dolgozni

2 – külső ferde hasizom. ami az 5-12 borda felszínén ered, külön erősítését nőknek nem ajánlom mert megvastagodása optikailag szélesít (ezt nyilván egy nő sem szeretné,ugye?! )

3 – belső ferde hasizom, ami csípőlapátról ered

4 – haránt hasizom, ami a legmélyebben fekvő izom

Hasizmaink edzésénél tehát jól látható, hogy kemény munkánk az egyenes hasizommal lesz!
Az olyan izolációs gyakorlatok (mint pl.: a hasprés) ugyan megcélozzák a hasizmot, de messze nem lehet velük annyira erőteljes izom-összehúzódást elérni, mint amikor KOMPLEXEBB (több izmot is igénybe vevő) gyakorlatokkal dolgozunk.
Ilyen összetettebb gyakorlatokat találhatsz pl.: a Bomba AlakFormáló DVD-m 20 perces ” Hasizom blokkjában ” amelyeket otthon is könnyen alkalmazhatsz konditerem nélkül!

Személyi edzetteim mellé sokszor én is “beszállok” hasazni, hiszen együtt minden könnyebb! Érdemes az edzésprogramunk elejére rakni a hasazást! Semmiképp sem javaslom az edzésed végére, hiszen akkor már kellően elfáradsz a hasazás pedig nem szabad, hogy “kellemes levezető” legyen!

 

Tehát ha már túl vagyunk az állapotfelmérésen és már a kezdeti klasszikus hasizom gyakorlatok jól mennek, akkor fejlesszük tovább tudásunkat és bátran alkalmazzunk komplex hasizom gyakorlatokat! Az eredmény garantált lesz! A vendégeimmel például az alapokról kiindulva építkezünk. Minden kezdő-klasszikus hasizom gyakorlatot az edzéseink előrehaladtával szépen kezdünk átalakítani, minden variációnak megvan a kezdő (tanuló) szakasza, amire építkezünk! Ne hagyd, hogy bizonyos jellegű gyakorlatokhoz alkalmazkodjon az izomzatod – ez persze minden izomról elmondható (szinte), de a hasizom esetében is nagyon helytálló!

Biztosan láttál már a teremben olyan embert hasazni, aki állandóan ugyan azt csinálja, rutinszerűen beszürkülve a gyakorlatba!? Jó gyorsan lenyom X mennyiségű hasprést és készen is van…Ez nem fog működni, hosszú távon végképp nem! Pedig az egészséges életmód hosszú távra szól! Törj ki időről-időre a megszokottból! Éljenek az összetett és megfelelően váltogatott gyakorlatok, mert ezek fognak új impulzust adni a hasizmaidnak! Én is végig jártam ezt az utat, hidd el működik:

 

Fejleszd az “agy-izom kapcsolatodat” úgy, hogy hasazásnál mindig a hasizmaidra koncentrálsz! Figyelj végig a hasizmaidra és a megfelelő légzésre! Érezd, ahogy összehúzódik majd megnyúlik az izomzatod! Bármilyen izom edzésénél elmondható, hogy ha jól működik az “agy-izom kapcsolatod” akkor bámulatos koncentrációval fogsz fejlődni!

Gyakorold a helyes légzést is: gyakorlat végrehajtása előtt lélegezz be, az aktív összehúzódás (izomkontrakció) után pedig fújd ki a levegőt!

A hasazást mindig nyújtással zárd! Az izom-összehúzódások mellett a negatív (excentrikus) szakasz is ugyan fontos! Az izom nyúlására koncentrálj a mozgástartomány ezen szakaszában.

Mivel a “hasunk” központi téma, sokan azt hiszik – igen tévesen – hogy az állandó hasazással el is van intézve a dolog! Talán ez a legnagyobb tévhit a hasunk formálásával kapcsolatban! Diéta nélkül ugyan erősíthetjük a hasizmainkat, de tudni kell, hogy a zsírréteg (felesleg) az izomzat fölött van, így ha azt nem távolítod el, a hasizmod lehet akármilyen erős, nem fog látszódni (fedett marad)!

  • a megfelelő étrenddel kialakított életmódváltás az első és legfontosabb:
  • kerüld az egyszerű finomított szénhidrátokat (főleg a cukrot és a fehér lisztet) – a telített zsírokat, a feldolgozott élelmiszereket és az alkoholt is!
  • igyál elegendő vizet (vagy cukormentes kalóriaszegény folyadékot) minden nap 2-3 litert minimum!
  • fogyassz sok rostban gazdag ételt, zöldséget és zsírszegény fehérjeforrást.
  • a diétázás egy külön fejezet, de számtalan trükköt, tippet és tanácsot, tudok adni neked személyre szabottan:

Web: www.facebook.com/czegledibiankaoldala
? Instagram: @biankafitness #biankafitness és #czegledibianka hashtag tartalmak
E-mail: biankaczegledi@gmail.com
06202620648