Pintér Ferenc Fitness 2000

Pintér Ferenc és a testépítés – a kezdetektől a sikerig

Pintér Ferencet a sikerhez vezető útjáról kérdeztük testépítőként, vállalkozóként egyaránt.

Először is mesélj nekünk arról, hogy kerültél kapcsolatba a testépítéssel?

Mint minden srác, én is szerettem volna izmos lenni. Amikor elmentem katonának rájöttem, hogy van időm másra is és elkezdtem edzeni. 18 hónap alatt fölszedtem 20 kilót. Eldöntöttem, hogy szakemberrel fogom folytatni a munkát, így miután leszereltem Tasnádi Lászlót kerestem meg. Az ő keze alatt szereztem bajnoki címet 1984-ben, én lettem Magyarország nehézsúlyú bajnoka.

Hogy alakult eközben az egzisztenciád, hiszen fiatalon ez is fontos lehetett?

Próbáltam vele foglalkozni, mert szerettem volna ezt a dolgot magasabb fokon űzni. Egy ideig inkább csak az egzisztenciális dologra koncentráltam, rengeteget dolgoztam külföldön, kamionoztam. 1990-ben hazajöttem és négy év leforgása alatt elindítottam a Chili nevű bady centert. Később egy tulajdont is vásároltunk és innentől Fitness2000 lett a nevünk.

Versenyzőket is neveltetek?

Igyekeztünk mindenkinek segíteni próbáltunk versenyzőket nevelni. Ezen a vidéken az egyetlen bajnok voltam, így hát mindenki hozzám fordult tanácsért, lehetőségért, segítségért. A mai napig 76 világbajnok került ki tőlünk. Hogy milyen mértékig voltak támogatva vagy segítve az mindig az egyéntől függött, a hozzáállásától, akaratától. A jó hozzáállású, kitartó sportolóinkat anyagilag is támogattuk, versenyekre vittük.

Honnan szereztetek forrást a támogatásokhoz?

Meg kell említenem három önkormányzatot, a XX., XXI. és XXIII. kerületet. Legtöbbször segítettek minket anyagilag is, nagyon köszönjük nekik a lehetőséget.

Nehéz feladat lehet egy sportolót felkarolni, mi volt a módszeretek?

20 évet kellett keményen végigdolgozni úgy, hogy mindenkinek a hóna alá nyúltunk, mindenkit segítettünk, karbantartottunk, lelkesítettünk. Itt jó pedagógustól kezdve, mindennek kellett lenni, majdnem hogy jó szülőnek is. Tehát olyan közvetlen kapcsolatot kellett mindenkivel egyénileg kialakítani, hogy ez baráti legyen. Ha megvolt a baráti kontakt, összhang, akkor lehetett őt munkára fogni, útját egyengetni. Fekete Ferenctől nagyon sokat tanultunk. Egy öt éves sport múlttal, akár bajnok is lehetett valakiből. A fokozatosság elvében hittem mindig. Jó volt a csapatunk, eredményesek voltak a versenyzőink. Sokan voltunk, volt amikor 20-23 emberrel mentünk versenyre, fiúk, lányok, apraja-nagyja. Mindenféle kategóriában, mezőnyben voltak versenyzőink, eredményeink. A siker titkos receptje a közösségi munka.

Mennyiben van szükség egyénre szabott tervekre?

Nincs két egyforma ember, nem írhatunk azonos edzésprogramot két különböző embernek még akkor sem, ha azonos a testalkatuk. Minden emberrel egyenként, külön kell foglalkozni.

Pinter ferenc-kovacs-gyorgy bodybuilding

Mi volt a legnagyobb siker?

Minden eredménynek borzalmasan örültem. Ha eredményességet nézünk, akkor talán azt említeném meg, amikor egy világbajnoki címmel profi világbajnoki címet is tudtunk szerezni. Aki az első nagy és komoly világbajnokunk volt, és a mai napig komoly eredményekkel edz, Kiss Jenő abszolút bajnok lett. Tóth Dani, aki áthidaló győzelmet tudott szerezni. Molnár Peti, Bognár Gergő, Kökény Béla, Kovács Gyuri és nagyon sok remek ember van. Bocsánat, ha valakit kihagyok, de egyszerűen nehéz lenne felsorolni a teljes listát. Ha időrendi sorba szeretnék menni, akkor akár egy Berkes Laciról beszélhetünk, akár egy Lauter Viktorról, akár egy Zombori vagy erőemelő vonalon Árvai, Mészáros, Csepregi, Buda Ricsi, Balázs Feri.

Pintér Ferenc erőemelés

Erőemelés összetettben kétszer vertük a világot abszolút eredménnyel Árvai révén. Vagy vannak a fiataljaink: Csepregi Zoli 400 kilót nyomott fekve, Ricsi 23 évesen 395 kilót. Szilágyi Máté meg, Rajkai Szilárd olyan olyan fiatalok, akik ilyen 300 környéki eredményeket tudnak.

Mi az üzeneted annak, aki most kezdi ezt a munkát?

A gyakorlat teszi a mestert. Ha minden nap elvégzem a rám mért feladatot, akkor ez az erő ugyanúgy hatványozódik, mint ahogy minden nap megeszem a vacsorám azért, hogy éhes ne legyek, hogy aludnom kell, mert holnap dolgoznom kell. Tehát mindennek van miértje és előbb vagy utóbb meg fognak jönni az eredmények.