Így néz ki egy krioszauna

Jégszauna, avagy mire jó a fagy

5 dolog, amiért érdemes kipróbálnod a jégszaunát

Épeszű ember általában nem rajong a farkasordító hidegért. Ez teljesen érthető is, hiszen ha sokáig tartózkodunk a fagyban, idővel kihűlünk és meghalunk. Mégis, a jéghideg gyógyító hatással is bír, ha legyőzzünk a félelmünket és elmerülünk benne.

Valljuk be őszintén, a mínusz 170 fok rémisztően hangzik. Mégis, ez az a hőmérséklet, ami pár perc alatt hihetetlenül felpörgeti a szervezetünket, beindítja az öngyógyító folyamatokat és még fogyaszt is. A minimális ideig tartó „fagyasztás” ugyanis sokkolja sejtjeinket, amelyek őrült sebességgel működni kezdenek, hogy kiegyenlítsék testhőmérsékletünket. Felgyorsul a sebgyógyulás, az izmok és ízületek regenerációja és több testi-lelki bajra is gyógyító hatással van.  Mutatunk 5 dolgot, amire biztosan hat a krioterápia!

Próbáld ki a jégszaunát, ha:

Fájdalommal küzdesz
Az extrém hideg hatására olyan hormonok szabadulnak fel a testedben, amelyek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Tapasztalatok szerint reumás panaszokkal küzdő betegeknél az ízületek mozgását is javítja. Már az első kezelés után is több órán át élvezheted a fájdalommentes életet.

Erősebb akarsz lenni
A jégszauna felpezsdíti a keringést, ezzel javítja  a szervezet energiafelhasználását. Hatására az izmok gyorsabban regenerálódnak és nő a teljesítőképességük is. Nem csoda, hogy a világ legjobb sportolói rendszeresen használják a krioszaunát.

Operáción estél át
Bizonyos traumatológiai, illetve ortopédiai műtétek utókezelési idejében alkalmazva a krioterápia segíti és felgyorsítja a gyógyulást. Ha műtét után vagy, kérdezd meg orvosodat, van-e ellenvetése. Ha nincs, jelentkezz be, de ha egy ideig még nem javasolja a jégszaunázást, hallgass rá és várj egy kicsit.

Fogyni, feszesedni akarsz
Mivel a krioszauna hirtelen lehűti szervezetünket és bőrünket, ahhoz, hogy visszatérjen a normális, „üzemi” hőmérsékletünk, testünk rengeteg energiát használ fel, akár 1000-2000 kalóriát is elégethet a kezelés idején és az azt követő órákban. Ettől függetlenül sajnos egy alkalom után nem eredményez direkt fogyást, bármennyire is szeretnénk. Viszont a felgyorsult sejtműködés mobilizálja a zsírraktárakat és enyhíti a narancsbőr undok tüneteit is.

Túl sok a stressz az életedben
A stressz hosszú távon alvászavart és depressziót is okozhat, de a krioterápia ebben is segítséget nyújt. Általános közérzetjavító hatása mellett sokan már attól is hihetetlenül boldogan szállnak ki a jégszaunából, hogy túlélték a mínusz 170 fokot. 😀

Nyugi, nem fagysz meg!

Gyerekkorunk óta óvnak minket a hidegtől, hiszen attól megbetegszünk. Ebben van is igazság, hiszen a nedves hideget sokkal rosszabbul viseli szervezetünk. A krioszauna hidege azonban más, ugyanis a fülkében lévő levegő száraz. A krioterápia lényege épp az, hogy extrém alacsony hőmérsékletnek tesszük ki magunkat. A mínusz 170 Celsius-fokban eltöltött 1-3 perc csak kimondva tűnik rémisztőnek. A fülke először „csak” mínusz 60 fokos, csak akkor kezd tovább hűlni a hőmérséklete, ha azt már megszokta a testünk. A kezelés során bőrünk először 5 fokosra hűl, majd visszamelegszik 35 fokra, így nem fázhatunk meg.