Izom-egyensúly

Izom-egyensúly

Az emberi test izomzatának, megvan a megfelelő egyensúlya. Ez azt jelenti,hogy a testünkön megtalálható izmok, együttműkődő un. agonista izmok és ellentétesen működő un. antagonista izomcsoportokra oszthatók. Tömegükben, arányukban, működésükben megfelelő arányban kell, hogy jelen legyenek.

Ha kiemelünk számunkra fontos izomcsoportokat és elhanyagoljuk a kevésbé vagy akár számunkra nehezen terhelhető izmokat, deformáció léphet fel ami aránytalan testalkatot eredményezhet. Arról nem beszélve,hogy az elhanyagolt izomcsoport visszafejlődését okozza. Ugyanebbe a hibába eshetünk nem megfelelő edzésterv alkalmazása után is. Megbomlik izomzatunk egyensúlyi állapota. Hosszútávon mozgásszervi és ízületi problémát okoz.

Az aránytalan izomzat kórosan rossz irányba tereli csontozatukat és ízületeinket. Gyakori hátpanaszok, ízületi fájdalmak léphetnek fel. Ilyenkor a lemaradt izmokat, izomcsoportokat nagyobb intenzitással edzéseink elején kell megedzeni. Így intenzívebb jobb munkára vagyunk képesek.

Ha lépésről lépésre haladunk és nem térünk el a szakember által nyújtott segítségtől,büszkén állhatunk a világ elé és hangosan az égbekiállthatjuk… Nekem is sikerült.