Kalóriaégetés helyesen

Edzés tippek – Kalóriaégetés

Valljuk be a hölgyek többsége azért látogat el a konditerembe, mert fogyni szeretne és a fogyás egyik eleme a kalóriaégetés.

Az évek során szépen lerakódtak azok a fránya zsírpárnák aztán jön a kétségbeesés és az elhatározás. Ha idáig eljutottunk az már fél siker! Aztán ellátogat a fogyni vágyó az edzőterembe, ahol ott az a sok rémisztőnek tűnő gép és hirtelen a bizonytalanság árnyékába húzódik a motiváció. A leleményesebbek mindent kipróbálnak, majd másnap, vagy 1-2 alkalom után rájönnek, hogy ezt nem nekik találták ki. Nekik szeretnénk ezzel a kis cikkel segíteni, ugyanis ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mik azok a mozgásformák illetve gyakorlatok és módszerek, amik segítik a zsírégetést, akkor bizony nem koronázza majd siker a fáradozásainkat. Járhat valaki heti rendszerességgel konditerembe, ha nem ismeri a zsírégetés alapjait, akkor sajnos sok változásra nem lehet számítani.

Ha fogyni szeretnénk elsősorban az aerob tréningre kell helyeznünk a hangsúlyt. A lényeg a hosszan tartó, közepes intenzitású terhelés. Testmozgás közben a szervezet elsőként a gyorsan mozgósítható szénhidrátokat égeti el, majd ahogy a szénhidrátok vérben és sejtekben található mennyisége csökken, elkezdi felhasználni a szabad zsírsavakat. Ehhez persze idő kell, a 10 perces gyaloglástól nem fogunk fogyni. Ha van rá lehetőségünk, figyeljük a pulzusunkat, ugyanis a megfelelő pulzustartomány (220-életkor és a kapott eredmény 65-75%-a) nagyban befolyásolja a fogyást. Ez már az a szint, ahol a levegővétel is szaporábbá válik és picit nagyobb az erőfeszítés. Ha heti 2-3 alkalommal minimum 40 percet gyalogolunk, kocogunk, taposunk, kerékpározunk vagy más hasonló aerob mozgásformát végzünk, akkor már jó úton haladunk. Ha kezdő vagy, nagyon figyelj a fokozatosságra, ne egyből akard megváltani a világot, mert a hirtelen nagy terheléssel csak sokkolod a szervezetedet!

Kardio gépek, kardio dzés

Kardió terem a Fitness 2000 edzőteremben

Természetesen diéta nélkül az edzés nem sokat ér, ezért próbálj meg odafigyelni a rendszeres, tiszta étkezésre is. Viszont ne felejtsük el, hogy diétával és kardióval lehet hogy fogyni fogsz, de ha izmaid nem kapnak megfelelő terhelést, nem érzékeli a szervezeted azt, hogy szüksége van rájuk és egyszerűen elkezdi leépíteni azt. Valamennyi testzsírt veszíteni fogsz, de mivel az izomszövetet jóval energiaigényesebb feladat fenntartania a szervezetednek, ezért elsődlegesen izombontásba kezd. Az eredmény egy formátlan, lapos, kevésbé feszes test lesz. Izmos pedig nem a kardió gépek órákon át tartó hajtásától leszel, hanem a guggolástól, a kitöréstől, a súlyzós vagy gépes gyakorlatoktól .

Tévhit az is, hogy ezeket a gyakorlatokat szálkásítás idején kis súllyal és nagy ismétlésszámban kell végezned. Ilyenkor is feszegesd a határaidat, úgy hogy a gyakorlatot szabályosan végzed közben. Érdemes egyes gyakorlatokat szuperszettekben végezni, az intenzitás magasan tartása érdekében. Vagyis nincs pihenő a sorozat után, a pihenőidőben a szett másik gyakorlatát végzed! Például 15 guggolás szűken, majd pihenés nélkül, 15 guggolás széles terpeszben.

Kezdőknek eleinte heti 3 napos teljes testet átmozgató edzés javasolt, majd később áttérhetünk az osztott edzésekre, ami azt jelenti, hogy az izomcsoportok megedzését több részre, több edzésnapra bontjuk, így több gyakorlattal intenzívebb terhelést kapnak izmaink. Jó tudni, hogy minél izmosabb vagy, annál gyorsabban működik az anyagcseréd is, ami nem utolsó szempont, ha fogyni szeretnél.

Funkcionális köredzés Fitness 2000 edzőteremben

Az intenzív súlyzós edzések mellett érdemes a köredzéseket is kipróbálni, ami elsősorban az erőnlétet és az állóképességet fejleszti, de intenzitásából adódóan jelentős fogyás is elérhető vele. A lényege annyi, hogy különböző, legalább 9 gyakorlatállomás van (izomcsoportokra bontva) és ezeken meghatározott ideig, meghatározott sorrendben hajtjuk végre a feladatokat, vagyis pihenő nélkül haladunk körbe. Minden egyes kört 3-4-5 vagy akár több alkalommal ismétlünk.

A zsírégetés kulcsa tehát nem feltétlenül a kardió, hanem a gyors anyagcsere, amit a megfelelő étrend betartása mellett intenzív, nagy súlyokat sem nélkülöző edzésekkel érhetsz el! Amennyiben még így is elveszettnek érzed magad, érdemes egy személyi tréner segítségét kérni, aki mindamellett, hogy motivál és biztat, összeállítja céljaid ismeretében az edzés tervedet és megtanít a gépek helyes használatára. És a közös munka akkor lesz az igazi, ha van sikerélmény és örömmel térünk vissza újra meg újra az edzőterembe.

HOHL BERNADETT

Személyi edző, életmód és táplálkozási tanácsadó

Ha szeretnél tanácsot kérni az edzésről, vagy a táplálkozásról nézd meg személyi edzőink oldalát!